F Podpor svoje vinárstvo :) - ŽIVOT PODĽA SEBA

Podpor svoje vinárstvo :)

 

Advent je obdobie kedy sa podľa mňa každý človek trošku stíši a začína premýšlať, bilancuje, zvažuje čo to bol za rok. Uzatvára resty, veci, dokumenty proste všetko... Poznáte to v robote všetky uzavierky, dokumenty odovzdať atď. Podľa mňa to pozná každý, ale nie o tom som chcela.

Určite ste zachytili rôzne výzvy pre december, advent a celkovo na toto predvianočné obdobie. Všetky sú v tom štýle aby sa pomohlo ľuďom v núdzi, zvieratám, deťom ... Na Youtube je množstvo videí kde môžete pomôcť a poslať finančnú podporu alebo nakúpiť priamo tovar a darovať.

 


A preto som sa rozhodla tento advent tráviť aj ja netradične. Veď celý tento rok je netradičný. Ako prvé som prijala výzvu na aktivitu a začala som pravidelne behať. Pomaly začínam aj s otužovaním. Táto výzva spočíva v tom, že každý deň do Vianoc zabehnem minimálne 2 km a tak na Vianoce budem mať „prvý maratón“ za sebou


Druhá adventná výzva vzišla priamo z aktuálnej situácie. A rozhodla som sa, že tento rok pred Vianocami podporím svojho vinára. Áno, možno to znie bláznivo. Ale aj oni majú problém v tejto situácií. A tak som blúdila po internete, dozvedela som sa zaujímavé veci o víne, vinárstvách na Slovenku, ale zaujalo ma len jedno. Vinárstvo BERTA! Jednoznačne zaujalo. Dovtedy som toto vinárstvo nepoznala a ani ich vína. BERTA je rodinné vinárstvo, ktorú tvoria 4 generácie.  A celé vinárstvo sídli v obci Strekov. Majú fantastický eshop a tam nájdete všetko čo potrebujete ako napr. ich vína. My skúšame 6 druhov vín každé je iný ročník a druh. A keďže je to predsa len víno a treba na hodnotenie kvality odstup, pokoj, pohodu (teda aspoň ja to tak mám) a vtedy človek vie urobiť kvalitnú senzorickú analýzu. A práve preto sme si dali takúto challenge na advent ideálne obdobie na večernú pohodu pri víne. Tak poďme teda na zhodnotenie a uvidíme či sa etiketa mýli alebo nie. 

Rizling vlašský je mimoriadne chutný, jemný ale z výraznou chuťou jabĺčka a mimoriadne lahodný s plnou chuťou po stopách orechov. 

Alibernet je červené víno, krásnej rubínovej farby, sýta chuť višne s jemnou podchuťou kávy. V závere degustácie Vás prekvapí chuť údených pokrmov, ktoré neviete identifikovať. Zároveň to bolo jediné červené víno v tomto balíčku. A musím povedať, že toto za mňa víťaz. 

Chardonnay je víno krásnej zlatkastej farby, ak pokrútite pohár vidíte odlesky dopadajúceho svetla. Pri konzumácií máte pocit, že na jazyku máte tropické ovocie a plnú chuť cítite až po chvíľke a vtedy to príde tá lahodnosť.  

Rulandské šedé je zelenkastej farby a v tomto víne viete krásne identifikovať chuť ananásu doplnenú o mango a ja som mala pocit, že miestami aj iného tropického ovocia. Na záver degustácie Vás prekvapí milá koncovka (pocit) sýtosti. 

Pálava je jediné víno z balíku vo 0,5l fľaške. To asi preto, že dobrého je málo. Zároveň oproti ostatným je to víno biele a sladké. Sýta zlatá farba, poriadna príchuť korenia, doznieva badián, v závere plná príchuť medu. 

Všetky vína sú balené v krásnych štýlových fľaškách. Na vrchnáku a etikete dominuje odtlačok prstu, na zadnej strane nájdete odporúčanie pre podávanie vína a všetky podstatné informácie. 















Tak verím, že som Vás navnadila na podporu slovenských podnikov. Pretože aj tu u nás máme kvalitné vína a mnoho šikovných ľudí, ktorý tvoria krásne a užitočné veci. Tak ak máte chuť podporte aj Vy. Inak je to super darček pre niekoho kto má rád víno. 

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára