F Zrúcanina hradu pri brehu rieky Hron? Revištské Podzámčie - ŽIVOT PODĽA SEBA

Zrúcanina hradu pri brehu rieky Hron? Revištské Podzámčie

 


Tak som si povedala, že pôjdem po nepoprebádaných kútoch Slovenska. A tak sa aj stalo. Tentokrát som zavítala priamo pri rieku Hron, ku zrúcanine, ktorá leží v katastrálnom území mesta Žarnovica priamo do dedinky Revištské Podzámčie. A poviem Vám, tu som naozaj nikdy nebola.

Pre nás je tu cesta pohodičková, príjemných 40 minutiek a po zídení z cesty R1 sme pri našom cieli. Resp. priamo pod ním. Táto dedinka je ozaj malička. Hneď v úvode Vás privítajú kempujúci ľudia, stany pod stromami a skupinky čo raftujú po rieke. Nasleduje reštaurácia pod hradom, ktorá má krásny výhľad na celú zrúcaninu. A potom už len úzka cesta smerom hore. A keď píšem, že úzka cesta, tak tým myslím naozaj úzku cestu. Dve auta tu majú čo robiť, aby sa vyhli, miestami je to celkom adrenalín keďže vedľa cesty je les alebo dvory domov s vysokými múrmi. Neviem si to predstaviť v zime, to len musí byť masaker. 

No poďme späť k hradu. Keď vyjdete ulicou až celkom na koniec dostanete sa na menšie parkovisko. Kde už potom vedie len cesta lesom. Jej záver je lemovaní informačnými tabuľami o majiteľoch hradu a o tom ako hrad vyzeral v danom období. Posledný dosť strmy kopček a sme v cieli, priamo pri vstupnej bráne do hradu. 

Ak podídete trošku vyššie, nazvime to „námestie“ naskytne sa Vám nádherný pohľad na celú zrúcaninu a následne na celé okolie. Keďže sme na zrúcanine, ktorú stále reštaurujú je to zároveň aj jedno veľké stavenisko. Tak lešenie, palety, mechanizmy sú tu bežnou súčasťou. Pravdaže nie dnes počas akcie. No miestami sa inak ako lešením po zrúcanine nedalo prejsť.

Samotná zrúcanina sa nachádza na zraze pri rieke Hron v obci Revište Podzamčie, ktoré patrí mestu Žarnovica. Toto som napr. do teraz vôbec nevedela. Hrad pravdepodobne začali stavať niekedy v polovici 13 storočia. Za jeho kamoša by sme mohli považovať Šašovský hrad, ktorý je neďalekej blízkosti. 

Hrad menil niekoľko majiteľ a v priebehu storočí sa aj on sám vyvíjal a menil svoju podobu. V súčasnosti je to zrúcanina, ktorú miestni nadšenci za podpory štátu dávajú pomaly dokopy a snažia sa jej dať príslušnú formu. Urobili tu už evidentne kus dobrej roboty, no mnoho ešte majú pred sebou. 



My sme sa zúčastnili akcie Glgáč 2021. Kde sme zažili komentovanú prehliadku. Pozreli si hrnčiarské remeslá, posledovali kultúrny program. Program bol celkom nabitý rôznymi druhmi vystúpení, prevažne pre deti. Musím povedať aj to, že toto bola pre mňa prvá po pandémická akcia a celkom sa mi páčila. V prírode, na hrade som sa vrátila o pár storočí späť. 

A viete čo som si uvedomila? Že ľudia, ktorí položili základný kameň tohto hradu či všetci čo v ňom prebývali, zveľaďovali ho, ničili svojím vpádom, žili úplne inak ako my teraz v realite. Nemali mobile, techniku a určite si nerobili v južnom paláci selfíčko ako ja (viď. foto). A tak isto tu zrejme nelietal žiadny dron. Za mňa môžem povedať, vďaka Bohu za vedu a techniku. Určite by som nechcela žiť v minulosti. Pri tejto zrúcanine som si aj uvedomila aký krásny máme náš Bojnický zámok a aké je skvelé, že zostal zachovaný v tejto podobe.

Všade po zrúcanine boli informačné tabule, ktoré Vás informovali, kde sa nachádzate a čo tu bolo pred niekoľkými storočiami. Čo je podľa mňa skvelé. V budúcnosti by tu mali pribudnúť nejaké predmety, artefakty a repliky reálnych objektom a chceli by v zrúcanine defacto spraviť múzeum.

Celá akcia bola príjemná, my sme si sadli na deku a pri výhľade sme si vychutnali slniečko, teplo, modrú oblohu hotovú pohodičku spríjemnenú kultúrnym programom. Stánky s občerstvením boli v tieni čo bolo pri tých vysokých teplotách super. A neodolala som tej bombe zvanej langoš. Chápete to, som tak dlho nemala. A dokonca tu mali pojazdnú kaviareň, takže majú bod navyše. No a celá zrúcanina pôsobí ako jedná veľká vyhliadka na všetky smery. 
































Keď sa zamyslím, tak na takejto či podobnej zrúcanine som nebola. A musím zhodnotiť, že vôbec nebola zlá sobota, akcia a nápad. A ako ste na tom Vy? Boli ste tu už? Chystáte sa? Navštevujete zrúcaniny?

 

by ViErKa


CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára