F Káva, ktorá má dušu? Áno existuje! + Ako dopadol veľký test tejto kávy? - ŽIVOT PODĽA SEBA

Káva, ktorá má dušu? Áno existuje! + Ako dopadol veľký test tejto kávy?



Káva je symbol. Je to proste drink, nápoj, ktorý buď máš rád alebo nie. Do ktorej skupiny patríš ty? Ja som jednoznačne jej milovník. Káva je skvelá na prebudenie, k poobednému oddychu, sieste, pri práci - proste všade. Aspoň ja mám ten pocit. Kávu pijem už ani neviem od kedy a som za klasiku. Ozaj, akú obľubujete vy? Niekedy sú novinky skvelé, ale nad klasiku to nie je. Mnoho ľudí dnes už predáva kávu, kaviarne majú svoje pražiarne, biznis s kávou sa rozbehol, ale v podstate vždy bol. V tomto článku sa pozrieme na jednu kávu, ktorá má dušu. Áno, pozrieme sa na kávu SPIRI+ COFFEE. 

Začnime pekne po poriadku. Testovala som balíček káv tejto značky. Všetky boli skvelé, chutné a vedeli prekvapiť. Každá bola iná. A na prvýkrát vedela každá zaujať. Ich jedinečná chuť vie zaujať.  



EXISTUJE KÁVA, KTORÁ MÁ DUŠU? 


Ak ste prečítali názov, čo myslím, že áno - tak odpoveď poznáte. Áno, existuje. V názve však išlo skôr o samotného autora tejto myšlienky. Táto káva je od rappera Majka Spirita. Veľakrát sa hovorí, že tieto slávne mená predávajú hocičo. A v mnohom je na tom možno aj kus pravdy. Aj ja som niekedy už objednala pre značku, niečo čo nebolo podľa mojich predstav. Preto som aj túto kávu brala s odstupom. Ale musím povedať, že mimoriadne dobre prekvapila. A stojím si za tým, že je jedna z najlepších klasických zrnkových káv. 

Každá káva je z inej krajiny, ktorá produkuje kávu. A preto aj logicky každá mala inú, svoju špecifickú chuť. A každá dokázala prekvapiť. Svoju jedinečnú a hlavne charakteristickú chuť mala každá. Každému však niečo iné chutí. Ja som vyskúšala všetky štyri druhy a dve kávy boli dlho na prvom mieste. Normálne som sa nevedela rozhodnúť, ktorá je lepšia. Takže táto káva vás určite prekvapí. A to hneď dvakrát. Najskôr vôňa kávy a potom chuť na jazyku. Áno, táto káva má ozajstnú dušu. 



AKÉ KÁVY PONÚKA SPIRI+ COFFEE? A KTORÁ JE PODĽA MŇA NAJLEPŠIA? 


Tak pozrime sa na tieto kávičky bližšie. Štyri druhy z rôznych krajín - Brazil/India, Ethiopia, Peru, Brazil. Na úvod chcem povedať, že som vyskúšala všetky druhy káv, dala som si od každej mierny odstup pre dobre zistenie chutí a samozrejme som si ju vždy dala bez mlieka a bez cukru. Ale ja takto kávu pijem stále. Kávu môžete kúpiť priamo cez ich e-shop spiri+coffee.

Na výber máte niekoľko druhov káv. Každú si môžete vybrať v 2 veľkostiach - 250g a 1 000g. Ja som mala menšiu veľkosť a za cenu cca 10 eur je to prijateľné. Treba myslieť na to, že sa jedná o zrnkovú kávu, takže si ju musíte namlieť samy. A keď si čerstvo nameliete zrnka kávy a následne urobíte kávu je to celkom iný level kávičkovania, ale veď to poznáte. 


ETHIOPIA 




Etiópia ako štát sa nazýva aj pravlasť kávy. Datuje sa aj legenda o objavení tejto kávy. Oblasť pestovania kávy je Sidamo a práve táto oblasť pestovania kávy patrí medzi najlepšie kávy sveta, čo potvrdzujú aj  mnohí odborníci. Jedná sa o 100% arabicu, ktorá sa spracováva mokrou pranou metódou a solárnym sušením. Etiópske kávy patria medzi najlepšie na svete a sú mimoriadne nezameniteľné. 

Túto kávu si buď obľúbite alebo nie. Očarí vás jedinečnou ovocnou chuťou, ktorá je mimoriadne symbolická. Najskôr cítite silu kávy a potom na záver vás prekvapí nezameniteľná chuť ovocia ako napríklad pomaranč či marhuľa. Toto v kombinácií s tradičnou chuťou kávy očarí, ale neviem či je to na každodenné pitie. Ja moc nie som za túto kombináciu. Ale veľmi to pripomínalo višne v čokoláde. A tie si raz za čas tiež dám. Takže samotná káva je skvelá a taká jedinečná. Mimoriadne netypická a nezameniteľná. Táto káva patrí medzi takzvané "lesné kávy" to znamená, že sa pestuje v lese. Toto dáva káve jej divokosť. A tú dokážete pocítiť aj vo vašej šálke kávy. 



BRAZIL/INDIA




Už z názvu vyplýva, že sa bude jednať o mix. O mix skvelých káv. Jedinečný mix v pomere 70% Arabica a 30% Robusta. Dokonalá chuť, ktorá prekvapí svojimi ovocnými podtónmi Brazílie a obohatená exotickými tónmi z Indie. Tak ak tento mix ochutnáte, budete mimoriadne prekvapení. 

Jemná káva, v ktorej cítite plnosť, necítite až takú horkosť ale v závere vás môže prekvapiť pikantnosť. Ja by som povedala, že jednoduchá káva, ktorú považuje za klasiku ale! potom príde niečo, čo vás vytrhne z tohto pocitu. Sú to proste chute, ktoré sú zaujímavé a nečakané, ale výnimočne spolu ladia. Obe kávy majú iné metódy pestovania, avšak obe dbajú na životné prostredie. 

Za mňa je táto káva sviežo horká, jemnej chutí, s prvým dúškom si poviete, že čo veď klasická káva, no potom začnete cítiť pražené mandle a oriešky, čo kávovú horkosť mimoriadne  zmiernia a v závere príde pikantnosť Indie. Dokonalá kombinácia 70 ku 30 urobila všetko pre vaše skvelé ráno. Cena tejto kávy za 250g je za cca 9 eur. 







PERU


Peruánske kávy patria medzi svetovú špičku v oblasti káv. Ponúkajú úžasnú kvalitu. Samotná káva sa pestuje vo vysokých nadmorských výškach a je väčšinou pestovaná rodinnými farmármi. Dbajú na životné prostredie a kompostujú kávové dužiny. Vysoké nadmorské výšky spomaľujú dozrievanie a to dodáva jedinečnú chuť týmto kávam. Tento konkrétny tip pochádza z Ánd a jedná sa o 100% arabicu. 

Táto káva patrí k najlepším arabikám sveta. A niet sa tomu čo čudovať. Jednoducho táto káva je miláčik. Proste urobí vám deň, očarí vás pri oddychu, dodá energiu do práce. Je jedinečná, pretože má krásnu chuť od prvého dotyku s vašim jazykom. Krémová textúra s výraznými tónmi čokolády a jemnou podchuťou nugátu a karamelu. Ak budete túto kávu piť dlhšie, tak začnete cítiť v závere jemnú citrónovú chuť. Proste nepoznám človeka, kto by túto kávu nemal rád. 

Táto káva za mňa vyhrala! Mierne som bola na pochybách, keď som začala testovať - čistý Brazil. Ale potom som si to dôkladne premyslela a naozaj toto je víťaz. Peru je jedinečná káva! 


BRAZIL 



Toto je káva, ktorá zamiešala karty. Ja mám mimoriadne rada brazílsku kávu a je pre mňa tradíciou. Opäť sa jedná o 100% arabicu. Ja mám veľmi rada jemnú a výraznú chuť kávy. Pri pestovaný tejto kávy sa spojila ideálna kombinácia nadmorskej výšky a horskej klímy Atlantických lesov. 

V káve cítite vyváženosť chuti a vône. Chuť je jemná, ale výrazná s jemnou ovocnou chuťou. Sladká aróma je spojená s orieškami a v identifikácií arómy vás jemne zastaví taká dymová clona, ktorá ale pominie pomerne rýchlo a vtedy sa otvorí naozaj jedinečná kombinácia chutí a vôní, ktoré spolu dokonalo ladia. Takže túto kávu môžem len odporučiť. Je to skvelá káva, s ktorou nič nepokazíte. 

Za mňa táto káva obsadila druhé miesto. No len veľmi tesnom závese za kávou Peru. Je to proste klasika, ktorá je svetová. 


Zo všetkých štyroch druhov káv, ktoré som vyskúšala som subjektívne na základe mojich názorov a chutí vytvorila osobný rebríček. A na prvom mieste je káva Peru, druhé miesto Brazil, tretie Brazil/India, štvrté miesto Ethiopia. Každý má svoj štýl kávičkovania a každému môže niečo iné chutiť. Pravým kávičkárom určite ulahodia, potešia ako darček. Mohli by sa hodiť aj niekomu, kto rád skúma a objavuje nové chute a vône. 


Tento článok dopĺňam o ďalšie kvalitné druhy káv - MEXICO a COLUMBIA. A tiež o jeden zdravý, chutný snack ku káve. Tak poďme sa na to pozrieť podrobnejšie. 


MEXICO




Je to výborná arabica káva, ktorá vás očarí chuťou a svojou intenzitou. Hneď po prvom dúšku vám niečo káva pripomína. A tak to bolo aj u mňa. No neverila som, že by mohla mať chuť bieleho vína. No je to tak. 

Príjemná vôňa kávy, jemná chuť bieleho vína. Intenzívna káva, ktorá je zároveň jemná, ale k záveru vás prekvapí kyslosť, ktorá umocní chuť bieleho vína. 

Jedná sa o mexickú organickú kávu z regiónu Chiapas. Tu sa káva pestuje v tieni a tak má dostatok času na dozrievanie. Káva sa pestuje na rodinných farmách, na pohorí Sierra Madre. Tieto kávy patria medzi najlepšie mexické kávy na svete. 

Za mňa musím povedať, že mi veľmi chutila. A určite by som ju ponúkla návšteve. Na také poobedné "chillovanie" je priam stvorená. 



COLUMBIA




Je to silná vyvážená káva, ktorá sa pestuje na vulkanickej pôde. Jedná sa opäť o 100% arabicu. Columbia je najväčším producentom pranej kávy, vďaka rozdielnym klimatickým podmienkam je možné kávu pestovať počas celého roka. 

Táto káva si pripisuje niekoľko ocenení. Kvalita sa kontroluje s niekoľkými skúškami kvality. 

Je skvelej chuti po horkej čokoláde a orieškoch. No k záveru vás prekvapí sladkosť a jemnosť zrejme vanilky. Je mimoriadne krémová. Trošku silnejšia káva, ktorá nemusí chutiť všetkým. 



MALÝ SNACK KU KÁVE? 



A ku káve vždy niečo patrí. Nie? Teda u mňa určite. Od rovnakej firmy teraz môžete zakúpiť malý a veľmi chutný snack. A k tomu je celkom vyvážený a zdravý. Nie som expert na zdravú výživu, ale viem sa vyznať. A musím povedať, že tento svieži a chutný, čerstvý proteínový snack mi veľmi chutil. Skvelá kombinácia tmavej čokolády a kokosu je počas rušného dňa skvelou voľbou. 

Je mäkká a svieža a obsahuj kvalitný slovenský proteín. Toto na nej oceňujem asi najviac. Tento produkt je vhodný naozaj pre každého. Obsahuje však malé množstvo laktózy. Ale inak je aj pre diabetikov a celiatikov. 

Okrem toho, že sa hodí ku káve. Je skvelá aj na raňajky, keď nestíham. Či na rýchlu desiatu. Alebo ako teraz v lete na túru. Obsahuje xylitol, čo je brezový cukor. Prírodné sladidlo, no v tele sa ako cukor nespráva. Teda nedvíha inzulín ani sa z neho nepriberá. Tyčinka je malá, no obsahuje proteín čiže bielkovinu, ktorú naše telo potrebuje prijímať každý deň. 

Jedinou nevýhodu je, že tyčinka sa musí skladovať v chladničke. Čo je ale zároveň záruka čerstvosti. No keď idete na cesty v pohode cestu vydrží. Treba ju ale po vybraní z chladničky skonzumovať do 4 dní. 

Za mňa je to skvelá voľba. Vyskúšala som ku káve, na raňajky. I na dodanie energie poobede po športovom výkone. Skvelá vec. 



















Na samotnom e-shope si môžete objednať aj iné druhý káv napríklad Guatemala, Mexiko, Columbia a niekoľko veľkostí super dizajnovaných šálok. Tiež si môžete vybrať z kávových setov, kde nájdete kombinácie rôznych  druhov káv. 

Toto je káva, ktorá naozaj chutí veľmi príjemne a vie vás naladiť na krásny deň. 

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára