F Košice metropola východu - plná pamiatok a chutí - ŽIVOT PODĽA SEBA

Košice metropola východu - plná pamiatok a chutí




Košice je pre mňa metropola východu, ktorú som navštívila už niekoľkokrát. Vždy to bolo pre inú príležitosť. A tentokrát tomu nebolo inak. Mesto Košice je krásne. Plné pamiatok, histórie... Ale ukrýva v sebe aj chutné reštaurácie, podniky, hotely. Tento článok bude venovaní tomu, čo by ste rozhodne nemali pri návšteve vynechať. A keďže to nie je prvý článok z tohto mesta, tak to už nebude klasika, ale niečo navyše. Poďme na to! 

Tentokrát nás sem zaviedla príležitosť veľmi milá a nadmieru príjemná, pretože môj blog má narodeniny. Áno, oslavujem ja a teda aj vy moji čitatelia. A to krásnych 8 rokov tohto blogu plného tipov na výlety, produktov, ktoré treba vyskúšať a nájdete tu za tú dobu aj mnoho iného samozrejme. To ale pozornému čitateľovi neuniklo. Ďakujem vám za sledovanie, čítanie blogu aj za to, že túto cestu idete so mnou. 


ČO NEVYNECHAŤ V KOŠICIACH PRI NÁVŠTEVE? 


A tak sme sa vybrali do Košíc to poriadne osláviť.  A tu sme pri prvom bode čo nevynechať v meste Košice. Ak tu budete v lete určite navštívte Hlavnú ulicu v centre mesta. Je tu množstvo podnikov, kde si vyberie každý. Ale tiež krásne osvetlený Dóm Svätej Alžbety. A úžasná spievajúca fontána pri Štátnom divadle. Tá rozhodne stojí za to. Je to jeden z unikátov, ktoré má Slovensko. Atmosféra letnej Hlavnej ulice je úplne iná ako napríklad na jeseň. Ak vám vyjde počasie máte vyhraté. 

Na 100% vám odporúčam navštíviť reštauráciu SLÁVIA, ktorá sa nachádza pri Štátnom divadle, fontáne a z rohu terasy vidieť aj samotnú Katedrálu. Veria tu veľmi chutne a výber majú bohatý, o čom svedčí aj vypredané jedlo v neskoršiu letnú nočnú hodinu. Ich drinky sú veľmi chutné a skvelo nakombinované. Máte pocit, že si neviete vybrať, lákavé názvy, ale ich obsah vás určite upúta. Tento podnik má viac ako 100-ročnú bohatú históriu a je tu príjemné posedenie večer aj cez deň. 









My sme boli ubytovaní v hotely Hilton na začiatku Hlavnej ulice. Je to veľmi praktické miesto na prespatie. Blízko máte centrum, Aupark, stanicu. Všetky také najdôležitejšie miesta sú veľmi rýchlo dostupné z tohto hotela. Hotel Hilton je krásny, moderný hotel. Má príjemný personál, chutné jedlo a drinky. Priestrannú reštauráciu spojenú s Lobby barom. 

V hotely je wellness a fitness. Izby sú priestranné, dostatočne veľké. Krásny výhľad na Hlavnú ulicu. Naša izba bola na 4 poschodí, majú ich 12. Veľká, vzdušná, bez balkóna. Mimoriadne mäkký príjemný koberec a posteľ s kvalitným madracom, to je pre mňa záruka dobrého spánku ale aj úspechu hotela. Raňajky boli skvelé, pestré, obrovský výber cez štandard až po exotiku. Ja hodnotím túto časť nášho výletu na výbornú. A hotel len odporúčam - veľmi dobrý mestský príjemný hotel s kvalitnými službami. 





Na hlavnej ulici máte množstvo príležitosti a miest na jedlo. My sme ochutnali v jednej z toho množstva reštaurácií, úplne náhodne a jedlo bolo chutné a cenou primerané. Prechádzku po Hlavnej ulici to nemusím ani písať, to je klasika za mňa. Najlepšie na podvečer pri západe slnka, vtedy na Dóm krásne svieti zapadajúce slnko. No ale rázom sa viete ocitnúť aj Paríži. Áno, dobre čítate. 

Stačí totiž navštíviť francúzsku kaviareň Café de Paris a ste hneď v inom svete. Mne to strašne pripomenulo miesto, kaviareň v Monte-Carlo, ktoré som navštívila. Personál oblečený tématicky, krásne a chutné koláče. Makronky sú samozrejmé. Príjemné prostredie pripomínajúce Paríž umocňuje ešte aj tá hudba. Ak tu budete určite sa zastavte, rozhodne neoľutujete. 







Poďme ale k samotným pamiatkam. Na Hlavnej ulici rozhodne odporúčam navštíviť Premonštratny kostol Najsvätejšej trojice. Je najcennejším barokovým objektom mesta a nachádza sa priamo na ulici. Vstup je spoplatnený - 2 eurá aj s malou, ale kvalitnou prehliadkou. Je krásny a prepája cirkev, Bátoričku až po odporcov kresťanov. Je to doslova umelecké dielo, ktoré je skôr múzeum mapujúce históriu dejín a to nie len kresťanských. 




O hotely už bola reč. Oslávila som tu krásne narodeniny blogu a som veľmi rada, že som si hotel vybrala. Ak chcete spoznať centrum Košíc podrobnejšie, tento hotel má jedinečnú polohu. 





Ak zostaneme pri pamiatkach určite sa tu nebudete nudiť. Pretože Hlavná ulica ich má na rozdávanie. Vypichnem len napríklad fontánu znamení pri Štátnom divadle, ktorá je veľmi fotogenická. Alebo na konci Hlavnej ulice je socha maratónca. Medzinárodný Maratón Mieru sa tu koná každoročne na začiatku októbra. A jeho súčasťou som v roku 2018 bola aj ja. 

Nájdete tu aj mnoho iných "menších" historických pamiatok. Na toto je naozaj centrum mesta Košice bohaté. Dokážete tu stráviť v pohode aj celý deň. Ak tu chcete niečo aj zažiť, tak aj viac dní. No viete ulicu prejsť aj za 2 hodinky. Najväčšou dominantou je rozhodne Dóm svätej Alžbety. O tom som už písala podrobný článok. Aktuálne je do vnútra vstupné 4 eurá a je to neskutočné dielo. Či už hlavný oltár, krypty, historické artefakty, obrovský orgán - veď predsa sa jedná o najvýchodnejšiu gotickú katedrálu v Európe a najväčší kostol na Slovensku. Jednoducho tento kostol, ktorý máme na Slovensku by ste nemali obísť. 








Objavte mesto Košice aj Vy. Rozhodne je tu čo pozrieť. Ešte raz vám ďakujem za krásnu cestu 8 rokov môjho blogu životpodlaseba.com. 


by ViErKa 

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára