F Za horami, za dolami krásna banícka Špania dolina - ŽIVOT PODĽA SEBA

Za horami, za dolami krásna banícka Špania dolina

 


Špania dolina je miesto, kde na vás dýcha história. Pamiatky, história, starobylá architektúra vás vtiahne do rokov minulých. Celá obec dýcha baníctvom, ich zvykmi, tradíciami. Každá pamiatka má slovne spojenie s pojmom banícka. Poďme si to teda rozobrať postupne. 

Historická banská Špania dolina má množstvo krás. Kam sa len pozriete, tam to dýcha históriou a pamiatkami. Nachádza sa v oblasti Banskobystrického kraja pri meste Banská Bystrica, či stredisku Donovaly alebo Štiavničky. Poďme ale späť do samotnej obce. Prídete sem autom, autobus ide len párkrát za deň, takže auto je ideálna voľba. Krásne hustým lesom, asfaltovou cestou smerom do riadneho kopca a dostanete sa priamo do centra obce. 

Tu nájdete priamo na námestí, v centre obce rozsiahle parkovisko, kde funguje SMS platobný systém alebo automat. A už stačí vystúpiť z auta a pamiatky sú na dosah. Cena priamo úmerná miestu. 

Obcou vedie Barborská cesta, takže bicykel alebo pešo-turistika. Nájdete tu tiež malý banský náučný chodník. Absolútne dominantný pre mňa je kostol - Premenenia Pána, nad obcou, starý a historický ku ktorému vedie starobylé drevené, prekryté schodisko so 163 schodmi.  Kostol zdobia krásne maľby, orgán z 18. storočia a hlavný oltár z 17. storočia. 

V celej obcí sa nachádza 85 miestnych banských domov, ktoré sú pamiatkovo chránené a vytvárajú trvalú zástavbu v obci. Tu na vás naozaj dýcha história minulých storočí. 

Špania dolina sa ale najviac preslávila v minulých dobách ťažbou medi a striebra, takže tu nájdete množstvo banských šácht a štôlni. Taká najvýznamnejšia je šachta Maximilián. A dominanta obce je aj samotná halda piesku nad penziónom Klopačka.

Banský orloj s permoníkmi je ideálny pre deti. Banícka krčma vás tiež vtiahne do histórie. Všade je cítiť banský, ale i kresťanský duch tejto obce. 

Za mňa je toto miesto mimoriadne skvelé, pretože tu máte všetko blízko a z vyšších časti obce máte krásne výhľady na mohutné hory v okolí obce.  

















Toto miesto odporúčam všetkými 10timi. Príjemné, pokojné a na prechádzku priam ideálne. A zase o trošku spoznáte viac Slovensko a jeho históriu. Určite je tu pekne po všetky ročné obdobia roka. 

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára