F Bratislavské vianočné trhy a ich novinky! - ŽIVOT PODĽA SEBA

Bratislavské vianočné trhy a ich novinky!


Tento rok ukončujem svoje vianočné trhy v mojej legendárnej Bratislave. Proste k tomuto miestu mám vzťah a vždy sa mi tu tieto vianočné trhy a celé obdobie páčilo. Krásne vyzdobené mesto, centrum ožíva trhmi a všade rozvoniava punč, cigánska a počuť vianočnú hudbu a „vravu“ ľudí na vôkol. Tentokrát bolo aj zopár noviniek, za ktoré musím Bratislavu pochváliť. 


VIANOČNÁ ATMOSFÉRA A NOVINKY NA TRHOCH?

 

Vianočnú atmosféru bolo cítiť na každom rohu, obchode, pri stánku a samozrejme aj na ulici. Do toho krásna nenútená a nesilená vianočná výzdoba, ktorá ideálne dotvárala atmosféru. Celé dejisko vianočných trhov bolo na Hlavnom a Hviezdoslavovom námestí. Na poriadok dohliadala polícia aj miestna upratovacia čata, tu musím naozaj pochváliť pretože udržala poriadok, čisté stoly, chodníky počas celého dňa.

Novinkou bolo triedenie odpadu a bezodpadová politika sa ukázala na zálohovateľných pohárikoch (záloha za pohár 2eurá). Triediace stanice síce boli aj s personálom, ale mohlo byť ich viac na celých trhoch.

Ďalšou novinkou bola zóna pre deti pred Primaciálnym palácom a v zadnej časti Hviezdoslavového námestia. Kde sa naozaj mohli vyhrať, pojašiť a zabaviť počas toho ako si ich rodičia dali napr. punč. A tu sa dostávame k ponuke jedla a pitia na trhoch. 






KAŽDOROČNÁ TÉMA SÚ CENY, AKO TO BOLO TENTO ROK?

 

Široká ponuka nápojov od vareného vína cez rôzne druhy horúcich nápojov až po tradičný vianočný punč sa pohybovala od 3 do 5 eur, turbo verzie aj do 7 eur – záleží od druhu alkoholu. Jedlo bolo rôznorodé a musím povedať, že tento rok si tu naozaj vedel vybrať každý. Sladké, slané, hotové jedlá alebo len malé snacky. Tradičná cigánska stála 7 eur, zemiaková placka 5 eur, štrúdľa 3,50eur a lokša závisí od druhu, ale základná 2,50 a s príchuťou od 3 do 3,50eur. 

Ja som vyskúšala trhané bravčové mäso na varených zemiakoch a verziu aj na zemiakovej placke, každé samostatne v cene za 10 eur a musím povedať, že to bolo brutálne dobré a dokonca aj super milý personál. Stánok U BRATRANCOV  nesklamal, odporúčam. 





NAVŠTEVA NÁRODNÉHO SALÓNU VÍN JE UŽASNÝ ZÁŽITOK?

 

Pri návšteve vianočných trhov odporúčam v Apponyiho paláci navštíviť vinnú pivnicu z 18. storočia, kde sa nachádza NÁRODNÝ SALÓN VÍN SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Nájdete, spoznajte tu to najlepšie zo Slovenska. Národný salón vín je najvyššou súťažou vín vyrobených na našom území. Odborná porota vyberá 2x ročne 100 najlepších vín za rok. Kvalitne vína tu môžete vyskúšať priamo, ale si aj kúpiť so sebou. Ponúkajú niekoľko zaujímavých druhov degustácie vín.

 




Ja som bola vyskúšať 72 vín za 100 minút a bolo to skvelé. Somelier všetko vysvetli a už sa len prejdete po 3 miestnostiach a degustujete vína od bielych cez ružové až po červené, sladké, polosladké, suché vína od rôznych značiek a slovenských vinárstiev. Za mňa najlepšie vinárstvo MRVA a STANKO a ružové víno TRI RUŽE. Vianočný voucher je ideálny ako doplnkový darček pod stromček a podľa mňa kľudne aj pre nevinára. Milovník vín si určite príde na svoje. Vrelo odporúčam sem prísť a pozrieť sa, ochutnať to najlepšie čo Slovensko ponúka v oblasti vína.

Objekt sa nachádza priamo na vianočných trhoch, takže nemáte to ďaleko a vychutnáte si prierez celého Slovenska.

 




NOVINKA, KTORÁ OČARÍ KAŽDÉHO?

 

Novinka je aj vstup NA VEŽU STAREJ RADNICE a to vidieť rozhodne stojí za to. Krásny výhľad na celé vianočné trhy v centre mesta je nádherné. Samozrejme k tomu vidieť celé priľahlé mesto je krásne, večer či cez deň. Nádherný výhľad na najväčšie dominanty – Dóm sv. Martina, Most SNP, Bratislavský hrad. A to všetko za 4 eura je úplne v pohode. 

Vstup sa nachádza v Apponyiho paláci a tu môžete ísť aj do múzeá. No veža a výhľad stoja jednoznačne za to. Pozor však je tu do 100 točitých schodov, tak treba mať kondičku. Na veži počas vianočných trhov môžete byť 15 minút, čo bohato stačí. 





Mnohé z noviniek uvádzaných  v článku už nie sú v pravom slova zmysle novinkami, ale po tejto ťažkej dobe covid-19, ich za novinky možno považovať. 

Verím, že si užijete toto predvianočné obdobie tak ako ja a navštívite nejaký vianočný trh, pretože majú trochu iné čaro.

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára