F Vianočné trhy Budapešť 2023. Kam ísť a čo vidieť? - ŽIVOT PODĽA SEBA

Vianočné trhy Budapešť 2023. Kam ísť a čo vidieť?

 


Chcete si vychutnať rozprávkové Vianoce s horúcim vínom, množstvom svetielok, koledami v historickom centre veľkomesta? Tak Budapešť je to tou správnou voľbou. Mesto má pred Vianocami okúzľujúce čaro a vtiahne vás do víru vianočnej nálady už pri prvom kroku. Tak len vykročme...


V meste sa koná niekoľko vianočných trhov, niektoré sú menej známe a iné sú priam ikonické. Určite odporúčam navštíviť trhy na VÖRÖSMARTIHO NÁMESTÍ. A tiež si netreba nechať uisť menšie, ale výborne trhy pred BAZILIKOU SV. ŠTEFANA.





VIANOČNÉ TRADÍCIE V MAĎARSKU?

 

Vianočné trhy na Vörösmartiho námestí sú najikonickejšie budapeštianské vianočné trhy. Konajú sa už vyše 20 rokov a ponúkajú množstvo stánkov s tovarom od ručne vyrábaných tradičných výrobkov až po obľúbenú maďarskú kuchyňu.

Vianočné trhy pred Bazilikou sv. Štefana sú menšie ale len kúsok od vyššie spomenutých. Tu už nájdete menej stánkov, ale podstatne viac ľudí. Nájdete tu dostatok jedla a pitia, horúceho vína či malých snackov. 






Ceny sú v pomerne na miesto kde sa nachádzate v poriadku. Tak len pre predstavu varené víno cca 5 eur, jedlá sú v rôznej hodnote. Určite odporúčam vyskúšať tradičnú kuchyňu -  klobása, trdelník, zemiaková placka, Flódni ( koláčik plnený jablkami, makom...).

V krajine sa platí  Forintami, hotovosť môžete dostať v miestnych zmenárňach, ale bez problémov viete platiť vo väčšine stánkov aj kartou či dokonca berú aj eurá. Takže žiadne obavy. 





ČO V BUDAPEŠTI URČITE NEVYNECHAŤ POČAS VIANOČNÝCH TRHOV?


Pri návšteve mesta počas vianočných trhov by som určite nevynechala obrovské klzisko pri pamätníku Milénia - Millennium Monument. A tiež rozhodne stojí za prechádzku aj celé historické centrum, pri vysvietenej výzdobe podvečer - je to neskutočne nádherne.

Ikonická budova Parlamentu má pred sebou krásny vianočný stromček s množstvom farebných svetielok a betlehem. Za zmienku isto stojí aj reťazový most cez Dunaj, či židovský pamätník na brehu Dunaja, ktorý vás svojou atmosférou preberie a uvedomíte si aké zverstvá sa páchali v minulosti. 

Musím povedať, že táto výzdoba sa mi páči omnoho viac ako tá viedenská. Je krásne umiestnená v celom širšom centre a vykúzli vám naozaj pravú vianočnú atmosféru.

A aby som nezabudla na obrovské Budapest Eye, táto gigantická atrakcia je umiestnená v parku a je výborným orientačným miestom. V čase našej návštevy tam boli 2 dlhé rady, takže niekedy nabudúce. 




SZENTENDRE JE MESTO VIANOC, PREČO?

 

Okrem hlavného mesta sme navštívili aj neďaleké malebné mestečko umelcov – SZENTENDRE, Sv. Ondrej. Nachádza sa len 20 km od Budapešti a vtiahne vás veľmi rýchlo svojimi úzkymi uličkami k prechádzke po krásnom centre.

Farebné domčeky a niekoľko kostolov, úzke uličky, množstvo schodov či zámková dlažba na cestách vás prenesie do romantiky Vianoc, ktorú ešte umocní aj samotné MÚZEUM VIANOC.

Maličké obchodíky, kaviarničky sú tým pravým pre turistov. A áno, naozaj tu sa oplatí nakúpiť si suveníry ako magnetky, drobnosti, či dokonca papriku, klobásky, víno či maďarský alkohol. Ceny sú mimoriadne prijateľne a obchodníci opäť bezproblémovo berú aj eura.

Nádherné miesto, ktoré ma očarilo. A dokonca jedna zaujímavosť nájdete tu morový stĺp, ktorý má na svojom vrchu kríž, čo nie je bežné. 








 

VÝLETOVO, EXPERT NA JEDNODŇOVÉ VÝLETY?

 

Opäť sme využili služby miestnej cestovky – VÝLETOVO. A tak ako som už zhodnotila v mojom prvom článku VIEDEŇ musím zhodnotiť ako super voľbu sa takto dať odviesť na vianočné trhy. Musím ale však pre objektívnosť povedať, že tu sme už mali staršieho sprievodcu, ktorý vedel síce kvantum vecí z histórie a predviedol nám neskutočne odborný výklad pri pamätníku Milénia, zabudol na reálne veci, ktoré tiež pri výletu sú potrebné. Nevadí, poradili sme si aj tak. Výlet neľutujem práve na opak.

Musím aj vyzdvihnúť exkurziu autobusom po meste Budapešť na veľkej a malej okružnej jazde sme naozaj videli všetko podstatné pre toto mesto, takže palec hore. 



Užite si ešte krásny advent 2023.

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára