F Faraónové hady ! #svetradskumam - ŽIVOT PODĽA SEBA

Faraónové hady ! #svetradskumam



Vítam Vás pri mojom ďalšom pokuse :) Nedávno som sa zamyslela nad tým, že prečo by mal mať len faraón hady ? a nie napríklad ja ??? A tak som sa rozhodla teda, že ViErKa16 bude mať tiež faraónové hady :)

Tento pokus je tiež z kategórie „čo kuchyňa dala“ takže budeme potrebovať kryštálový cukor (po chemicky sacharóza C12H22O11) a sóda bikarbóna (po chemický hydrogénuhličitan sodný NaHCO3) popol a zapaľovač v kuchyni asi nenájdete,  ale doma isto takže hľadáme po dome :)






 

No ak ste si pozreli video tak viete, že ako nehorľavú podložku sme použili štrkovú plochu a presunuli sme sa von. Na nehorľavú podložku sme nasypali popol do kruhu. Následne sme do stredu kruhu umiestnili zmes sacharózy a hydrogénuhličitanu sodného v pomere 6:4. Pomer sme si zvýšili oproti iným pokusom práve preto, aby pokus prebiehal rýchlejšie :) Potom sme na popol naliali lieh – teda v našom prípade etanol a zapálili sme to :)



Etanol je bezfarebná horľavá kvapalina čo ste videli aj vo videu. Jeho chemický vzorec je CH3-CH2-OH. Samotný etanol je látka pomerne reaktívna. Najznámejším použitím etanolu je výroba alkoholických nápojov, ale tiež sa používa na výrobu jódovej tinktúry, v oblasti kozmetiky, výroba voňaviek a rôzne čistiace prostriedky napr. okena.

Sacharóza je v podstate kryštálový cukor. Patriaci medzi sacharidy. Tento názov je spoločný pre všetky optický aktívne polyhydroxideriváty karboxylové zlúčeniny. Tie sa nachádzajú vo všetkých živých organizmoch a vírusoch. Pre zjednodušenie Vám stačí vedieť to najzákladnejšie: sacharidy sú organické zlúčeniny zložené z uhlíka, vodíka a kyslíka ... ale ich deriváty môžu obsahovať aj iné prvky :) samotná sacharóza je repný cukor tvorí molekulové kryštály, molekuly sú veľké, polárne a v kryštále sú navzájom spútané stabilnými väzbami. A práve preto sa kryštál sacharózy pri vysokej teplote rozpadá a je nestály. 



Horenie je v podstate chemická reakcia. Horenie delíme na homogénne (plamenné horenie) a heterogénne (tlenie) a tak isto delíme horenie na žiadúce a nežiadúce, rozdiel v tom zrejme viete :) horenie vzniká a prebieha za určitých podmienok. Na priebeh horenia je potrebná prítomnosť horľaviny ( v našom prípade to bol etanol)  a oxidačného prostriedku ( najčastejšie je to kyslík a u nás tomu bolo tiež tak ) v zápalnom pomere a prítomnosť zdroja iniciácie – tzv. nakopnutie :) - prvá iskra zo zapaľovača.

A teraz sa dostávame k jadru veci a teda vysvetlenie nášho pokusu. Oheň z popola a etanolu (horľavina) zahrieva sacharózu (ktorá je súčasťou zmesi 6:4 sacharóza a hydrogénuhličitan sodný). Zahriatím sacharózy vzniká karamel ten všetci dobre poznáme :) áno presne ten, ktorý vzniká v kuchyni ako ozdoba pri výrobe zákuskov :) karamel spolu s oxidom uhličitým CO2 (ten vznikol tepelným rozkladom hydrogénuhličitanu sodného – sóda bikarbóna v našej zmesi ps. vznikajú aj iné produkty) vytvára penu.  Karamel na vzduchu rýchlo tuhne a tak vznikajú hady. Vznikajúci oxid uhličitý vytvára v horiacom cukre póry takže vzniká čierna uhlíková pena. Karamelizácia je termická degradácia cukrov. Sacharidy sa sfarbujú do hneda a potom do čierna. Voda sa vyparuje a vyvíjajú sa hnedú uhoľné plyny. Silným zahriatím sacharidy zuhoľnatejú. 


Tento pokus je jednoduchý, takže smelo ho môžete vyskúšať aj doma len prosím nájdite si skutočne nehorľavú podložku a pracujte opatrne predsa je etanol horľavina !
A ja sa už teším na ďalšiu časť #svetradskumam. 

by ViErKa16

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára