F Vianočné trhy #1 Katarínske trhy Handlová 2017 - ŽIVOT PODĽA SEBA

Vianočné trhy #1 Katarínske trhy Handlová 2017


Tak a je to tu asi teda oficiálne! Otvorili sme VIANOČNÉ TRHY 2017 :) Pre tento rok sme začali tak, ako väčšina koncom novembra. Ja som začala (pred)vianočné obdobie v Handlovej na Katarínskych trhoch. Katarína neprišla na ľade, takže dúfam, že budú Vianoce biele :)


V názve článku si môžete všimnúť #1 a to práve preto, že tento rok som sa rozhodla zmapovať všetky vianočné trhy na Slovensku, ktoré navštívim ja! Nečakajte nič veľké, skôr dávam prednosť menším a menej známym miestam. 

Handlová je pekné minimestečko a ja osobne sem chodím cca 3x do roka. A vždy je to na nejaký jarmok :) Najviac by som vyzdvihla jednoznačne ich krásny kostol. Ale vráťme sa späť k trhom.


Samozrejme ste tu mohli nájsť všetko možné a dokonca aj nemožné :) ale musím uznať, že tu už prevažovalo skôr to vianočné. A tak ste si mohli kúpiť vianočné oplátky, trubičky, perníky či nejakú tu milú drobnosť pod stromček, ktorá poteší. 

Ja skôr osobne dávam prednosť tomu, že si trhy užijem v príjemnej atmosfére s dobrou spoločnosťou, vareným vínkom či vianočným punčom a hlavne pri dobrej hudbe, programe. A to som všetko v Handlovej našla. 




A okrem iného sa tu našli aj kolotoče resp. autodrom. To je presne to nemožné, čo ste tu mohli nájsť. Ja som teda na Katarínu (kedy má už za normálnych okolnosti mrznúť) ešte kolotoče nevidela. Ale musím uznať, že najmä deti si to riadne užívali. 



My postarší sme dali prednosť inej zábave :))) No každopádne toto je podľa mňa najlepšia medovina a varené víno, aké na celom jarmoku bolo. Mne chutilo. A keď som nemala auto, tak to treba využiť. Aj Vy pijete v tomto (pred)vianočnom období niečo podobné?




A jednoznačne musím oceniť riadne riadne riadne dobrý program. Super vystúpenia Lukáša Adamca, Petra Cmoríka či nakoniec revitalovej skupiny Elán bolo perfektným dotvorením atmosféry. 
Všetko podrobne ste mohli vidieť v mojej strory na instangrame




No a čo si z takéhoto trhu nesiem domov ja? Tiež si vždy niečo kúpite? Ja nie vždy nakupujem. Povedala by som, že si skôr rada užijem tu atmosféru a pohodu na živo, ale tiež sa občas stane, že predsa len niečo kúpim. Tento jarmok bol presne taký. A tak si domov odnášam moje obľúbené trubičky a med (ten už bude k vianočnému stolu). 


Ak môžem odporučiť tak tento pán robí tie najlepšie medy. Už niekoľko rôznych druhov sme od neho mali a boli vždy dobré. Tak ako má človek svojho lekára, tak by mal mať aj svojho medára. Niekde som tento výrok započula či čítala. Tak som aj ja zostala verná tomu, ktorý sa u mňa osvedčil. Tak povedzme si niečo o tomto zázraku.

Medovicový med má v porovnaní so skupinou kvetových medov tmavšiu – červenohnedú, tmavohnedú, niekedy až čiernu farbu z ľahkým odtieňom zelenej.
Vzácnym ho robí aj jeho nedostupnosť a obrovská závislosť od prírodných podmienok a počasia. Medovicového medu je najmenej zo všetkých medov. Často ho vykupujú Nemci, ale aj napríklad Arabi, pre veľkú popularitu. Hlavnou odlišnosťou medovice od ostatných medov, čo sa týka zloženia, je nadmerný obsah minerálov a vitamínov. Ľudovo povedané – jedna kávová lyžička medovicového medu obsahuje toľko minerálov a živín, koľko sa skrýva v 2-4 lyžičkách bledého medu.

Zaujímavá je skutočnosť, že medovicu produkuje hmyz. Konkrétne – červce a vošky medonosné. Nabodávaním listov, za pomoci osmotického tlaku rastlín, prúdi šťava rastliny do úst hmyzu, ktorý ho prehltáva. Po tom ako šťava prejde tráviacim ústrojenstvom ju vylučuje tento hmyz na listy a ihličie, odkiaľ ho zbiera včela medonosná a ďalej spracováva. Treba upozorniť, že medovica NIE JE odpadovým produktom hmyzu (neobsahuje stopy kyseliny močovej). Medovicový med včely zbierajú zväčša po odkvitnutí všetkých rastlín obsahujúcich peľ. Okrem hmyzu môže byť medovica sekrétom niektorých druhov stromov a rastlín. Medovica obsahuje invertné cukry, zložené cukry, minerálne látky a dextríny (organickú časť cukrov sušiny, ktorá pozostáva z uhľohydrátov 1-5% z celkového obsahu). Obsahujú aj oligosacharid – melecitózu, ktorá niekedy spôsobuje predčasnú kryštalizáciu v plástoch a vie narobiť včelárom veľké starosti.

Počasie je nevyhnutnou súčasťou kvalitnej (resp. akejkoľvek) znášky medovicového medu. Musí byť teplo a vlhko. Nesmie dlho pršať, pretože dážď by zmyl medovicu z lístia a ihličia stromov. Medovicový med sa dá získať vo vyšších nadmorských výškach – čo núti včelárov  za ním často kočovať vo vozoch, kde sú zabudované úle so včelami.

Stopové prvky na podporu srdcovej činnosti majú najväčšie zastúpenie práve v medovicovom mede. Preto sa odporúča pre ľudí trpiacich ochoreniami srdca a ciev. Okrem iného je v medovici prítomné aj nadpriemerné množstvo horčíka, medi a zinku. Oproti bledším medom má dvojnásobné antibakteriálne účinky.
O medovicovom mede je známe, že takpovediac udrie do hlavy – preto nie je určený na bežné používanie (do čaju alebo na pečenie), ale ako liek – lyžičku denne, prípadne natrieť na chlieb. Neodporúča sa pre malé deti a pre ľudí, ktorí majú problémy s trávením – iba v malých množstvách.   

Medovicové medy obsahujú najmenšie množstvo peľu (zmiešané horské medy), alebo ho neobsahujú vôbec (v prípade kvalitného medovicového medu). Preto sa odporúčajú alergikom, astmatikom a ľuďom, ktorí majú problémy s užívaním medu. Bledšie kvetové medy obsahujú 30 – 35 % glukózy (hroznového cukru) a 35 – 40 % fruktózy (ovocného cukru) – čo tvorí do 80% celkového zloženia. To neplatí pre medovicový med, u ktorého podiel ovocných cukrov dosahuje maximálne 65%. Rozdiel medzi medmi sa dá zistiť aj pomocou merania elektrickej vodivosti – konduktomerom. V rozpätí niekoľkých minút môžeme zistiť obsah minerálov a vitamínov v jednotlivých medoch. Na med môžeme dať nálepku „medovicový med“ ak má nameraná vzorka hodnotu nad 10 . 10-4 S. cm-1 (siemens krát centimeter na mínus prvú).


Toľko z mojej strany. Tieto Vianočné trhy hodnotím ako veľmi dobré, no ideme ďalej. Aké Vianočné trhy sa chystáte navštíviť Vy?

Už teraz sa teším na ďalšie stretnutie pri článku. 

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára