F Príchod Mikuláša v Žiari nad Hronom #3... čo som dostala do čižmy JA! - ŽIVOT PODĽA SEBA

Príchod Mikuláša v Žiari nad Hronom #3... čo som dostala do čižmy JA!


"Mikulášku, dobrý strýčku, modlím sa ti modlitbičku, zlož tú svoju plnú nôžku, daj nám z tvojich darov trošku, či koníčka medového, či koláčka makového, veď ti strýčku Mikuláš, mnoho dobrých vecí máš."

Túto a podobné básničky sa učia deti v škôlke, aby mohli prekvapiť Mikuláša pri návšteve u nich. Slovenské tradície sú rôzne a Mikuláš je jednou z nich. Podľa mňa nie je len pre deti! Je veľmi milé keď sa obdarúvajú aj dospelí :) Aspoň je trochu srandy. My sme boli privítať Mikuláša v Žiari nad Hronom. Kde ho deti privolali pomocou krásneho divadielka o "Mikulášskom koncerte." Deti boli výborne a tak Mikuláš porozdával sladkosti. 



Aká je to vlastné tradícia na tom Slovensku? Sviatok svätého Mikuláša - 6. decembra sa už odpradávna spájal s vierou v bohatstvo. Obchodníci v ten deň radi uzatvárali zložité obchody. Niekde sa považoval za patróna šťastného manželstva, modlievali sa k nemu slobodné dievčatá, túžiace po ženíchovi. Podľa inej legendy oživil zavraždené deti, odtiaľ pochádza ľudová viera, že nosí deti a pomáha rodičkám v ťažkej chvíli.

Okolo Mikulášovej osoby sa zachovalo najviac zvykov súvisiacich s jeho obdarovaním všetkých detí. V predvečer sviatku navštevuje muž s bielou bradou deti a nadeľuje im sladkosti, ale ich aj dobrotivo karhá. Prv mal Mikuláš aj početný sprievod, ktorý tvorili maskované postavy, neskôr sa zredukovali na anjela a čertov. Mikuláš si obliekal tradičný odev biskupa, ktorý pozostával z plášťa s kapucou lemovaného kožušinou, na hlave mal vysokú papierovú čiapku a v ruke berlu. Anjeli mali biele košele a čert si natiahol obvykle dlhý, čiernou srsťou von obrátený kožuch, prepásaný reťazou a na nej zvonce.





Dokonca sme mali krásne priam až "gýčovú" atmosféru. Počas dobrej rozprávky o orchestri a koncerte pre Mikuláša začalo krásne snežiť. No keďže bolo relatívne teplo tak sa to ku koncu začalo meniť na dážď a nakoniec prestalo. Divadielko bolo dobré a s deťmi zachránili orchester (našli všetky nástroje) a nakoniec privolali Mikuláša. Mali ste vidieť tú detskú radosť v očiach. 



Takýto betlehem zdobí námestie v Žiari nad Hronom. Veľmi pekný musím uznať. V noci bol krásne aj nasvietení. Stromček majú mohutný a pekný. Nasvietení je ako z rozprávky veľmi sa mi páčia cencúle na stromčeku (najmä keď svietia vytvárajú pravú zimnú náladu). 





Veľmi zamrznutá po celej akcii ale zato šťastná! A tak to ma byť. Veľmi pekne majú nastievení aj tento neviem ako to nazvať "altálok" v oddychovej zóne :)  Neviem, ale ja som jednoducho závislá zrejme na takýchto strieborných svetielkách :) Podobne krásna výzdoba sa nesie celým mestom.  

Deti zažili pekné divadielko, privítali Mikuláša, za básničku dostali sladkú odmenu a my dospelí sme si mohli vychutnať vianočný punč, medovinu, varené vínko či chlieb s masťou a cibuľou. No a k správnemu divadielku samozrejme patrí aj výborný horúci pop-corn :) Táto celá paráda sa diala na námestí v Žiari nad Hronom. A Mikuláš dal darček aj mestu - rozsvietil im vianočnú výzdobu. Kreativita zabaviť sa nemožno deťom odopriať. Tie si totiž aj tu na námestí na tých malých kopách snehu na bokoch (kde bol sneh odhrnutí) vytvorili hotové šmýkačky :) 

A čo priniesol Mikuláš mne???


Po celej akcii sme prišli domov a v topánke na okne na mňa čakala Mikuláška nádielka :) Parááááááda- Mikuláš je asi jediný muž, ktorý vie čo chcem bez toho, aby som mu to povedala :))) 
Ďakujem. 


A Vy ste čo dostali? Boli ste niekde pozrieť Mikuláša či prišiel za Vami? 

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára