F VYSOKÉ TATRY SLOVENSKO - ŽIVOT PODĽA SEBA

VYSOKÉ TATRY SLOVENSKO


Oouuu je! Tatry sú moje milované J Krásna turistika, pohoda vo vzduchu, príjemné prostredie, super služby, lanovky na niektoré vrchy a keď vystihnete počasie, tak ako my je to úplná topka! Ja Tatry navštevujem veľmi rada a pravidelne každý rok. Verím, že si túto tradíciu aj udržím. Vysoké Tatry stoja naozaj za to. Nebudem sa moc rozpisovať. Takže len stručne a viac menej Vám v tomto článku ponúkam krásne zábery vo forme fotiek J


Vysoké Tatry sú najvyššie pohorie na Slovensku a v Poľsku a sú zároveň jediným horstvom v týchto štátoch s alpským charakterom. Sú geomorfologickou časťou Východných Tatier a majú rozlohu 341 km² (260 km² na Slovensku a 81 km² v Poľsku). Sú najatraktívnejšou časťou Tatier a ležia vo východnej polovici centrálnej časti. Na západe ich od Západných Tatier a ich častí Liptovské kopy a Červené vrchy oddeľuje Kôprová dolina, na východe sa Kopským sedlom začínajú Belianske Tatry. Na juhu Vysoké Tatry hraničia s Tatranským podhorím, podcelkom Podtatranskej kotliny a na severovýchode susedí krátkym úsekom Ždiarska brázda, prináležiaca Podtatranskej brázde.

Keďže som Geológiu študovala na Vysokej škole, tak si nemôžem odpustiť pohľad na Tatry z tejto strany J Tatry sú jadrové pohorieGeologická stavba Vysokých Tatier je komplikovaná. Rozdeľuje sa na tri časti. Kryštalické jadro, ktoré vytvára hlavnú časť hrebeňa a južné svahy. To je zložené prevažne z granitoidov a kryštalických bridlíc. Na kryštaliniku ležia druhohorné sedimenty tzv. obal, hlavne kremencevápencedolomity a ílovité bridlice. Kryštalinikum a jeho obal tvoria geologickú jednotku označovanú ako tatrikum.

Jadro Tatier vznikalo v prvohorách (Karbón, 210 mil. rokov). Okolité more ustúpilo koncom prvohôr a začala sa prejavovať masívna erózia. V triase však opäť stúplo a začali sa ukladať usadeniny (vápence a pod.), ktoré vytvorili základ Belianskych Tatier a Červených vrchov. Na konci obdobia kriedy sa Tatry stali súčasťou pevniny. V tomto období boli modelované alpínskymi vrásnením, ktoré sa prejavilo koncom kriedy presunom subtatranských príkrovov. V paleogéne prekryli pohorie sedimenty podtatranskej skupiny. Masívne zvyšovanie pohoria sa začalo až na konci paleogénu a hlavne v miocéne. Pre modeláciu terénu v Tatrách mali hlavný vplyv alpínske ľadovce, ktoré tiekli v ľadových dobách, počas ktorých dosahovali ľadovce na severných stranách hôr až 14 km.
No a my sme vybehli na Popradské pleso. Vybehli a to doslova, pretože sme naozaj bežali k plesu aj späť a tým sme ukončili letnú bežeckú sezónu J Popradské pleso (staršie Rybie pleso) je pleso v Mengusovskej doline pred ústím Zlomísk pod zrázmi Ostrvy a Kôpok. Má rozlohu 6,88 ha, hĺbku 17m a nachádza sa v nadmorskej výške 1 494,3 m n. m.
Pri plese stojí Chata pri Popradskom plese (bývalá Chata kpt. Morávku). Popradské pleso je svojou rozlohou štvrté najväčšie jazero. V limbovom háji neďaleko plesa je symbolický cintorín obetiam Vysokých Tatier. Jazero sa vytvorilo po ústupe ľadovcov v poslednej dobe ľadovej. Údolie zaplnila voda stekajúca z okolitých dolín a štítov.

Voda má žltozelenú farbu. Voda má teplotu okolo 16°C. Ľad pokryje hladinu jazera, podľa aktuálneho počasia, okolo 11.novembra a roztápa sa okolo 21.mája. Vychutnajte si tie krásne fotky v celom článku :) 








































Po návšteve Popradského plesa sme sa presunuli k ďalšiemu plesu. Išli sme na Štrbské pleso. Toto miluje :) Mám k nemu krásne zážitky. Dá sa tu perfektne člnkovať, prechádzať, bežať a je tu krásny hotel Kempinsky s výrivkou na strechu hotela, ktorá je famózna (teda najmä ten výhľad). Vždy tu naberiem množstvo energie :) Ale o tom už bola reč v predchádzajúcich článkoch. 
Krásne sú tie naše Tatry, nie? Chodievate sme? 
by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára