F Ako sa dostať do krajiny sysľov? - ŽIVOT PODĽA SEBA

Ako sa dostať do krajiny sysľov?

 


Babie leto je ako stvorené na takýto výlet. Krásne slnečné počasie a príroda Národného parku Muránská planina sú ideálnou kombináciou na výlet do prírody. Konečne sme boli pozrieť slávne sysľovisko Biele vody pri Muráni aj my. 


AKO SA DOSTAŤ NA SYSĽOVISKO A VIDIEŤ CELÚ KOPU SYSĽOV NA JEDNOM MIESTE? 

Toto miesto sa nachádza niekoľko kilometrov od obce Muráň. Dá sa sem prísť peši, na bicykli ale aj autom. Tak sme prišli my. Auto odstavíte na hlavnej ceste, resp. pozdĺž nej. Najlepšie je prísť doobeda, pretože tu nie je ešte toľko ľudí. Potom už stačí prejsť len niekoľko metrov lesom po vyznačenej trase a ste na mieste. V samotnej obci je veľa navigačných a informačných tabúľ v smere na sysľovisko, takže aj bez navigácie sa nemôžete stratiť.

Keď sem prídete, pozor na to kam stúpate, pretože sysle sú malé a svoje diery majú už aj mimo vyznačeného teritória. Najlepšie je prísť od marca do konca septembra. V tejto lokalite sa sysle rozhodne neboja a nehanbia. Ochotne Vám zapózujú aj si rady pochutnajú najmä na mrkve, jabĺčku či slnečnici. Dokonca nemajú problém jesť Vám z ruky. Treba byť však trpezlivý a po tichu. Vtedy totiž vyjdú von z diery a keď sa Vás nezľaknú, zažijete pocit priameho kontaktu. 

Najaktívnejšie sú počas slnečných dní, čo je logické a tiež počas dňa a doobeda sú hladné. Po množstve turistov, ktorí ich kŕmia môžu pôsobiť vyberavo. No keď chvíľku počkáte na lavičke, sysle prídu aj samé. Neviem koľko presne ich tu je, ale keď sa pozriete smerom na mierny svah, kde žijú je ich tu požehnane. Pozeráte a jednoducho sú všade, všade, všade. 

ČO VŠETKO SA TU DÁ ZAŽIŤ, AK MÁTE ŠŤASTIE? 

Nám sa naskytla aj príležitosť vidieť predátora v akcií a teda sme videli útok líšky, ktorá sa vôbec ľudí nebála, ale išla pomaly a v tichosti za jasným cieľom. Nájsť si obed. Plížila sa pomaly a nenápadne, čo vycítili aj sysle a začali vydávať zvuk, signál na schovanie. Všetky sysle stále v pozore pri svojich dierach, ale líška bola rýchlejšia.  

Okrem tohto incidentu si tu môžete skvelo oddýchnuť. Nasať energiu a užiť si prírodu národného parku. Ak si náhodou zabudnete drobnosť pre sysle, v miestnom stánku Vám predajú slnečnicu a môžete veselo kŕmiť. Tiež sa tu dajú kúpiť suveníry s miestnou tematikou. My sme siahli už štandardne po magnetke. 

Okrem sysľov tu môžete vidieť druh muránskych koní. Tiež sa neboja a ochotne zapózujú či si radi pochutia na malej drobnosti. 
Tento výlet je vhodný pre rodiny s deťmi a poviem Vám bolo ich tu požehnane. 










Tento výlet bola dobrá voľba. Je to totiž spojenie prírody, prechádzky a malej Zoo v jednom. A hlavne skvelou ukážkou toho, že národný park môže ponúknuť aj niečo iné ako ostrieľanú klasiku. 

by ViErKa 

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára