F Po stopách Juraja Jánošíka? Alebo prečo je Vrátna dolina vrátna? + 1 tip na skvelý výlet pre každého! - ŽIVOT PODĽA SEBA

Po stopách Juraja Jánošíka? Alebo prečo je Vrátna dolina vrátna? + 1 tip na skvelý výlet pre každého!

 


Poďme sa pozrieť dnes na krásu Terchovej a blízkej Vrátnej doliny. Hneď na úvod treba povedať, že do obce Terchová chodí mnoho turistov, pretože sa tu koná počas roka niekoľko podujatí, ktoré majú už dlhoročnú tradíciu. A samozrejme je to miesto narodenia nášho Juraja Jánošíka. A práve z tohto faktu ťažia aj v cestovnom ruchu. A to je skvelé. 

A prečo sa Vrátna dolina volá vrátna??? Má to veľmi jednoduchý dôvod - z tejto doliny sa proste musíte vrátiť tou istou cestou. Cesty v tejto doline sú totiž slepé. 



ČO VIDIEŤ V TERCHOVEJ? + PÁR TIPOV NA STRATEGICKÉ MIESTA


V Terchovej a jej okolí nájdete už mnoho turistických a výletových miest. Ukážeme si niektoré z nich. Začnime Terchovskou rozhľadňou a terchovským srdcom. Tento objekt sa nachádza nad obcou Terchová na miernom svahu presne oproti vstupu do Vrátnej doliny a veľkolepej soche Juraja Jánošíka. 

Terchovské srdce je umiestnené pod samotnou rozhľadňou a už priamo z neho máte krásny výhľad na celú obec Terchová a vrchy Vrátnej doliny. Rozhľadňa je vysoká 30 metrov a má 3 terasové predely. Nachádza na konci náučného chodníka. Tento objekt stojí na mieste, kde pred rokmi stála aj šibenica a autor tohto projektu sa ňou inšpiroval. 



DOKÁŽETE ZABLÚDIŤ VO VRÁTNEJ DOLINE? 


Samotná Vrátna dolina je miesto, kde o Jánošikovi je nejedná legenda. Nachádza sa tu najstaršie lyžiarske stredisko a lanovka na Chleb. Všetky cesty v tejto doline sú slepé, takže sa musíte vrátiť a určite tu nezablúdite. Je to zároveň najatraktívnejšia dolina Malej Fatry. A vedie sem len jedna cesta a to z obce Terchová. Ak ste dobrý turista, tak ju môžete pochodiť krížom krážom. 

Spoločný východiskový bod je osada Štefanova. Ak si netrúfate na takúto turistiku, tak nezúfajte, značne vám to môže uľahčiť kabínková lanovka, ktorá sa nachádza pri chate Vrátna a vedie na Snilovské sedlo a na Grúň. 








Ďalšou zastávkou pri vašej ceste po Terchovej by mal byť Terchovský kostol sv. Cyrila a Metoda, ktorý sa nachádza v centre obce. V jeho predsieni sa nachádza krásny drevené betlehem. Celý betlehem vytvoril terchovský rezbár a pozostáva z 3 častí - tradičná historická Terchová, miesto narodenie Ježiša a prepychové mesto Jeruzalem. 

Je otvorený denne od 8:00 do 18:00 hod. a dokonca je pohyblivý. Takže ho stačí len pustiť a drevené figúrky z lipového dreva sa pohybujú - vykonávajú rôzne činností. 





No a samozrejme úplne najväčšia dominanta je socha Juraja Jánošíka, ktorá sa nachádza nad obcou Terchová na vrchoch smerom do Vratnej doliny. Monumentálny pamätník je vytvorený z ušľachtilého oceľového plechu v nadživotnej veľkosti 7,5 metra, krásnej lesklo striebornej farby. Z tejto dominanty sú krásne výhľady na všetky strany Terchovej.  






ČO URČITE ZAŽIŤ A OCHUTNAŤ V TERCHOVEJ? 


Jednoznačnou vychytávkou je Terchovský vláčik. Tento vás krásne zoberie po centre obce a aj do Vrátnej doliny. Naozaj sa oplatí previesť sa ním. Počas jazdy zažijete okrem krásnych výhľadov aj prednášku, komentár k okoliu, ktorým prechádzate. 

Dva vagóniky prepravia cca 60 ľudí a prekážkou nie je ani zle počasie. Vláčik jazdí počas celého roka a ukáže vám klenoty Terchovej, Vrátnej doliny, Štefanovej. Cena za vláčik je cca 8 eur. Na výber máte z 2 trás/okruhov - dlhý a krátky. My sme boli na dlhom okruhu a bolo to super. 
A zážitok to bol skvelý. Už som pochodila čo to po Slovenku a povozila som sa na xy vláčikov, ale tento mal svoje iné čaro. Ak tu budete rozhodne vyskúšajte. 

No a z jedla samozrejme odporúčam halušky, čo iné predsa v Terchovej. A určite si kúpte aj zázrivske syry. Za ochutnávku stojí aj pivo z prvého horského pivovaru Vŕšky na Slovensku. 










Tak čo navnadila som vás na krásny výlet do Terchovej? Verím, že áno. Objavujte Slovensko, pretože je krásne. 

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára