F Východoslovenský Aspen? Áno, SKI Lysá vás prekvapí - ŽIVOT PODĽA SEBA

Východoslovenský Aspen? Áno, SKI Lysá vás prekvapí


Poďme si predstaviť krásne lyžiarske stredisko, ktoré je po rokoch späť. Je celé položené v lese a lyžujete na priestranných zjazdovkách. Na východe rozhodne niečo je. A nie je toho málo. Nájdete tam aj znovu otvorené celoročné stredisko SKI LYSÁ. A ja som tam zažila parádnu lyžovačku s výhľadom na Nízke a Vysoké Tatry. 

Toto stredisko je trošku netypické. Neprídete sem totiž autom, resp. prídete autom na parkovisko. Tu si kúpite skipass a následne sa vyveziete dvojsedačkovou lanovkou priamo do srdca lesa do pohoria Čergov. Celé lyžiarske stredisko sa nachádza až hore. A práve vrch Lysá je najvyšším bodom 1 067 m n.m..

ČO VÁS V STREDISKU SKI LYSÁ PREKVAPÍ? 


Stredisko je mimoriadne priestranné, zjazdovky sú široké a naklonené doprava. Zo samotného vrcholu je vidieť hlavný vrchol Veľká Javorina a tiež Vysoké Tatry. Pozrite na foto :) Lyžovačka tu je naozaj zážitkom. A váš zážitok začína už samotnou lanovkou. 

Dvojsedačková lanovka prešla komplexnou rekonštrukciou a za cca 10 minút vás vyvezie hore do strediska. Pripomína trošku horskú dráhu, raz ste hore a raz dole. Jej unikát je v tom, že dole musíte ísť tiež touto lanovkou. Čo je teda za mňa veľký zážitok, asi na celý život. Ešte som sa totiž dole lanovkou (počas zimnej lyžovačky) neviezla.  A toto je za mňa teda prekvapko. Totiž nezažijete to len tak hocikde. 





Štyri upravené zjazdovky tvoria paradných 6 km pre začiatočníkov aj pokročilých lyžiarov. Severo-západná orientácia svahu nahráva dobrým snehovým podmienkam. Občerstviť sa môžete na horskej chate Šport. Táto chata na južnej strane má parádnu presklenú terasu s výhľadom, aj drevenú bez prekrytia. Parádne si oddýchnete ak svieti slniečko. Ponuka jedla a nápojov je na horskú chatu mimoriadne pestrá. 

Čo sa týka ceny tak je veľmi prijateľná - celodenný skipass stojí pre dospelého 25 eur, 4-hodinový 20 eur. Čo je za mňa mimoriadne skvelé, že na lanovku môže ísť aj nelyžiar. Obojsmerný lístok na lanovku stojí 8 eur pre dospelého. A tak si naozaj môže hocikto vychutnať krásne výhľady so samotného vrcholu. 

Do strediska sa dostanete autobusom alebo vlakom smer Drienica. Ale najpohodlnejšie autom. Parkovisko disponuje cca 2 000 parkovacím miestami. Ak sa naplnia je k dispozícií SKIBUS. Parkovisko je bezplatné. Ak prídete ráno môžete parkovať až priamo pri lanovke. V prípade zimy nie je cesta udržiavaná a posypaná. Takže chce to dobrého šoféra. 


PONORIŤ SA DO TICHA A VYCHUTNAŤ SI RELAX A POKOJ? 


Hotel Šomka je malý ale mimoriadne útulný hotel priamo pre ceste do lyžiarského strediska SKI LYSÁ. Nachádza sa na hlavnej trati, ale to vôbec nepočujete do samotnej izby. Parkovisko hotela je menšie a preto je povolené aj státie na kraji cesty. Hotel disponuje aj chatou Alpina. 

V hotely sa nachádza malý wellness a za hotelom oddychová zóna s altánkami a detským ihriskom. Celý hotel je v chatovom štýle. Reštaurácia je pomerne veľká a personál ochotný. Výber z jedál, nápojov je štandardný presne ako v lyžiarskom stredisku. Porcie sú pomerne veľké a musím povedať, že mimoriadne chutné. 

Výhľad máte do doliny alebo do samotného lesa. Večer je tu mimoriadny pokoj, ticho. Komplexne hodnotím hotel ako štandardný, ničím mimoriadnym vás neprekvapí, ale rozhodne je jedným z najlepších v tejto lokalite. V reštaurácií obsluhujú aj neubytovaných hostí. Ponúka je pestrá - ja by som upriamila pozornosť na kvalitné vína v ponuke, ale tiež aj čapované pivo Šariš, ktoré je skvostom východného Slovenska. Hotel je na zimnú lyžovačku ako stvorený. 























Z tejto lyžovačky na východnom Slovensku si odnášam kopu zážitkov. Rozhodne návšteva tu stojí za to. Ale za mňa raz stačí. Samotný výhľad mi veľmi pripomínal Aspen v Colorade. A keďže som lovec zážitkov, tak teda dávam jeden do zbierky. 

by ViErKa

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára